Stayokay tekent Tourism Plastic Pledge

26 september 2019

100 toerismebedrijven wereldwijd tekenen voor reductie plasticvervuiling op vakantiebestemmingen

Op 26 september heeft Stayokay de International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Hiermee spreekt de hostelketen de belofte uit om zich in te zetten voor het verminderen van plasticvervuiling op vakantiebestemmingen. Stayokay tekent mede namens Hostelling International, met ruim 4000 hostels in 80 landen wereldwijd. Ook 100 andere gerenommeerde organisaties uit de toerismesector bekrachtigen vandaag de afspraken.

Urgentie
De ondertekenaars van de International Tourism Plastic Pledge erkennen de urgentie en de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze zo’n 200.000 medewerkers en 50 miljoen vakantiegangers. De komende maanden werken ze een concreet plan uit om plasticgebruik op bestemmingen wereldwijd te reduceren en plasticafval te voorkomen. Onder meer WWF, ANVR, Green Key International, TUI Group, Landal GreenParks en Radisson Hotel Group behoren tot de ondertekenaars. MVO Nederland is initiatiefnemer. De verdere uitrol vindt plaats in samenwerking met de UNWTO (World Tourism Organization), de UN Environment en de Ellen MacArthur Foundation.

Verantwoordelijkheid
Toerisme is een van de grootste sectoren ter wereld en draagt daarom een belangrijke verantwoordelijkheid bij het terugdringen van de milieubelasting. "Er zijn goede eerste stappen gemaakt, maar de urgentie is hoog en er is nog enorm veel werk aan de winkel. Door de krachten te bundelen staan we sterk. We dagen alle partijen in onze branche uit de lat hoger te leggen", aldus Marijke Schreiner, algemeen directeur Stayokay.

Betrokken
Stayokay is van oudsher sterk betrokken bij mens en milieu. Als eerste keten in de toerismesector ontving Stayokay het Europees Ecolabel in 2008. Van bio-ontbijt en kraanwatertaps tot reductie van CO2-uitstoot en van gerecyclede bedrijfskleding voor alle medewerkers tot afvalscheiding: Stayokay wil aanjager zijn op het gebied van duurzaamheid. Ook heeft Stayokay een denktank die elk kwartaal samenkomt om een specifiek duurzaamheidthema uit te lichten.

Plasticreductie
De afgelopen maanden lag de focus op het reduceren van plastic in de dagelijkse bedrijfsvoering. Samen met leveranciers kijkt de denktank dan naar allerlei mogelijkheden die misschien eerder niet bedacht waren. Als gevolg hiervan heeft Stayokay sinds deze maand in de meeste hostels bijvoorbeeld linnenpakketten zonder plastic verpakking. Dit bespaart in deze hostels 60% single use plastic.

Verbondenheid
"Het gezamenlijk ondertekenen van de International Tourism Plastic Pledge zorgt ervoor dat we zowel onze langetermijnvisie als dit soort praktische oplossingen op grote schaal kunnen delen, van elkaar kunnen leren en nieuwe partijen kunnen inspireren. Een mooie stap dus richting meer verbondenheid en een duurzame toekomst voor het toerisme", aldus Marijke Schreiner.

Over Stayokay
Stayokay is de grootste hostelketen van Nederland met 22 verrassende locaties, van de Achterhoek tot Amsterdam. Al sinds 1929 biedt Stayokay (inter)nationale gasten de ideale plek om te overnachten; slapen kan op privé- of gedeelde kamers. Maar ook voor vergaderingen, feestelijke en zakelijke events ben je bij Stayokay aan het juiste adres. Stayokay verzorgt jaarlijks bijna een miljoen overnachtingen en wil voortrekker zijn op het gebied van duurzame en sociale initiatieven. Stayokay is aangesloten bij Hostelling International: een netwerk van meer dan 4000 hostels wereldwijd.

_________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie (niet voor publicatie). Voor meer informatie en beeldmateriaal:               

Mirjam Kiestra
m.kiestra@stayokay.com
+31 20 551 3126

Stayokay
Marieke Meijer 
pers@stayokay.com
+31 20 551 3128