Onderzoek: spontaan gesprek maakt gelukkig

23 mei 2019

Een op vijf vermijdt spontaan gesprek uit angst voor ongemakkelijke situatie

Amsterdam, 23 mei 2019 – Op sociale media zijn Nederlanders elkaar massaal aan het liken en volgen en zoeken ze regelmatig de interactie op met onbekenden. In het dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander lijkt het echter niet zo vanzelfsprekend om een praatje aan te knopen: slechts een derde van de millennials heeft regelmatig een spontaan gesprek met een onbekende. Multiscope onderzocht* in opdracht van hostelketen Stayokay of Nederlanders nog openstaan voor een spontaan gesprek.

1 op 5: te bang voor awkward situatie

Desondanks heeft slechts de helft (56%) regelmatig een gesprek met een onbekende. Onder millennials is dat slechts een derde (32%). Een op drie mensen vindt het ongemakkelijk om een gesprek aan te knopen met een onbekende. Voor 20 procent is het ongemak zo groot dat dat hen tegenhoudt om een praatje aan te knopen.

Misverstand: Nederlanders staan wél open voor spontaan gesprek

Opvallend is dat de meerderheid (55%) denkt dat Nederlanders helemaal niet op een spontaan gesprek zitten te wachten, terwijl 9 op de 10 het geen probleem vindt als iemand een spontaan gesprek met hen aanknoopt. 8 op de 10 Nederlanders zou het zelfs leuk vinden als er een praatje met hen wordt aangeknoopt.

Stichting Stayokay wil zijn 90-jarige jubileum gebruiken om positief bij te dragen aan meer contact tussen mensen. Dit staat sinds jaar en dag centraal in de bedrijfsvoering: de hostels worden na verbouwing zo ingericht dat ze uitnodigen tot contact, het bar-restaurantconcept 'The 5th' is open voor zowel gasten als de buurt en er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd waarbij gasten en "locals' mengen. Ook de medewerkers worden zich bewust gemaakt van hun verbindende rol.

 "Tijdens het reizen is een praatje zo makkelijk gemaakt en dat geeft zoveel positieve energie. Dat praatje zou zich niet moeten beperken tot de vakantie, want iedereen wordt blij van echt contact. En daar zit onze grote kracht. Door hier bewust mee om te gaan, proberen we ons steentje bij te dragen aan meer contact tussen mensen. Want die behoefte aan echte verbinding is nu relevanter dan ooit", aldus Marijke Schreiner, algemeen directeur Stayokay.

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.042 respondenten in mei 2019.

PDF
Downloaden
Beelden
Downloaden

NOOT VOOR DE REDACTIE

Over Stayokay
Stayokay is de grootste hostelketen van Nederland met 22 verrassende locaties, van de Achterhoek tot Amsterdam. Al sinds 1929 biedt Stayokay (inter)nationale gasten de ideale plek om te overnachten; slapen kan op privé- of gedeelde kamers. Maar ook voor vergaderingen, feestelijke en zakelijke events ben je bij Stayokay aan het juiste adres. Stayokay verzorgt jaarlijks bijna een miljoen overnachtingen en wil voortrekker zijn op het gebied van duurzame en sociale initiatieven. Stayokay is aangesloten bij Hostelling International: een netwerk van meer dan 4.000 hostels wereldwijd.

#talktostrangers

Ter ere van het 90-jarige bestaan van Stayokay, start de hostelketen een campagne om Nederlanders een beetje socialer te maken. Samen met VICE en bekende Nederlanders herinneren ze Nederlanders aan de magie van een spontaan gesprek. Hiermee hopen ze Nederlanders te inspireren en activeren om zelf ook vaker een praatje te maken met een onbekende. Kijk voor meer informatie op talktostrangers.nl

Bezoek voor meer informatie en afbeeldingen onze pressroom.

LEWIS
Saskia Jurjens
saskia.jurjens@teamlewis.com
+31 20 220 0220

Stayokay
Marieke Meijer            
m.meijer@stayokay.com 
+31 20 551 3128