Duurzaamheid

Strijd mee tegen de plastic soep!

24 november 2016

Ieder jaar wordt er ongeveer 299 miljoen ton (ja, bijna 3 miljard kilo!) nieuw plastic geproduceerd. En wist je dat een persoon ieder jaar gemiddeld 80 plastic flesjes weggooit? Zonde toch!

Bovendien is het slecht voor het milieu, want veel plastic komt terecht in de zee. Het plastic verspreidt zich in kleine deeltjes, dieren kunnen het onderscheid niet maken tussen voedsel en plastic. Hierdoor komt het plastic via zeeleven en vogels in onze voedsel­keten terecht. Niet echt smakelijk! Door samen te werken kunnen we de plastic soep tegen gaan. Strijd jij met ons mee?

Message on a bottle

In Stayokay Utrecht Centrum hangt het kunst­werk ‘Message on a bottle’, ontworpen door design­bureau DAY en de inzending voor het Hostelling International Sustainability Fund 2016. Het is een wand die volhangt met gebruikte plastic flessen met daarop facts over plastic. Wist je bijvoorbeeld dat slechts 20% van alle plastic flessen in Nederland wordt gerecycled? Wij vinden dat dat beter kan!

Dopper

In Nederland hebben we heerlijk, fris water uit de kraan, dus waarom water in flesjes kopen!? Door een Dopper aan te schaffen, help je mee de plastic soep te verminderen. Bovendien heb je dan altijd een fles bij de hand, je bespaart geld én je draagt bij aan een verlaagde CO2-uitstoot. Dus één Dopper = oneindig veel karmapunten, yesss! Goed om te weten: je kunt je Dopper gewoon kopen en vullen in een Stayokay hostel!

Enthousiast? Dan ben je niet alleen! Wij interviewden Merijn Everaarts, oprichter van Dopper, om te ontdekken waarom zoveel mensen er gek op zijn.

Lees het interview

Wist je dat...

🛢️ voor het maken van één plastic waterfles 1 liter water en 1 liter olie nodig is?

🐢 dieren nauwelijks het verschil zien tussen voedsel en plastic afval?

🗑️ een gemiddeld persoon maar liefst 80 plastic waterflesjes per jaar weggooit?

Een enorme belasting voor het milieu dus. Met de verkoop van de herbruikbare flessen en gratis watertappunten in onze hostels hopen we samen met de gasten de plastic soep en uiteindelijk de CO2-uitstoot te verminderen.

Lees meer