Mensen

JINC-Bazen van Morgen nemen een dag de leiding over

28 januari 2016

Vandaag heeft algemeen directeur Stayokay Marijke Schreiner haar directiepositie voor één dag overgedragen aan Mohamed en Ali, beiden 11 jaar en ambitieuze basisschoolleerlingen op de Huizingaschool in Amsterdam. Zij deed dit in het kader van Baas van Morgen: een programma van JINC dat kinderen met een sociaaleconomische achterstand een betere toekomst wil bieden.

Na een rondleiding en een kennismakingsprogramma ging de kersverse directie meteen aan de slag. Belangrijkste agendapunten waren het voorzitterschap van het MT, het bespreken van de ontvangst van gezinnen in de hostels en een brainstorm over hoe Stayokay zijn gasten en medewerkers nog meer bij duurzaamheid kan betrekken.

Marijke Schreiner, algemeen directeur Stayokay: "Elk kind heeft uniek talent, maar voor een eerlijke kans op de arbeidsmarkt zijn specifieke vaardigheden, rolmodellen en een netwerk nodig. Door deze kinderen al jong een kijkje in de keuken te geven, doen ze zelfvertrouwen en waardevolle contacten voor het leven op. Deze aanstormende talenten hebben Stayokay bovendien nieuwe invalshoeken en verfrissende ideeën laten zien. Ook voor Stayokay is het dus een zeer leerzame, inspirerende ervaring geweest."

Mohamed (11) is blij dat JINC hem heeft gekozen. "Stayokay is een heel leuk bedrijf en ik vond het heel leerzaam. Alles was leuk om te doen. Zelfs het afwassen! Maar baas zijn lijkt me best zwaar."

Ali (11) heeft zich laten inspireren. "Ik heb veel geleerd en zal het niet vergeten. Later, als ik baas ben, zal ik deze ideeën weer gaan gebruiken. Vergelijk het met een oude schoen. Na een jaar of elf komt deze ook weer in de mode en kan je die opnieuw dragen!"

Over JINC

Ieder kind verdient een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. JINC zet zich daarom in voor kinderen tussen de acht en zestien jaar die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Elk kind heeft dromen en talenten, maar als je opgroeit in een omgeving met weinig rolmodellen en veel werkloosheid, krijg je nauwelijks kans om deze waar te maken en sta je er vaak alleen voor.

JINC geeft deze kinderen een kans op een betere toekomst. Zij leren solliciteren, maken kennis met verschillende beroepen en ontdekken samen met een coach welk werk bij hun mogelijkheden en talent past. Jaarlijks bereikt JINC ruim 39.000 leerlingen van de basisschool en het vmbo. JINC is een non-profit organisatie die grotendeels wordt gefinancierd door het bedrijfsleven en heeft kantoren in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Kennemerland, Almere, Den Haag, 's-Hertogenbosch en Eindhoven.

Bekijk hier ook het interview met Mohamed en Ali.