Cultuur

Stayokay Texel trapt af als Kinder­zwerf­boeken­station

01 mei 2015

Stayokay en Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp, slaan de handen ineen. Kinderzwerfboeken ‘zwerven’ als het ware van kind naar kind. Kinderen kunnen zwerfboeken inleveren, lezen, meenemen, doorgeven en achterlaten. Het doel? Lezen onder kinderen te stimuleren.

Vanavond vindt de feestelijke opening plaats van het eerste Stayokay Kinderboekenstation in ons hostel op Texel. Ghino, bekend van kinderprogramma Checkpoint, en Eric Hercules, wethouder van Texel, krijgen de zwerfboeken aangeboden en vullen daarmee meteen de kast. Aansluitend zal DJ Aron de avond van muziek voorzien.

Een speciaal plekje

Dertien Stayokay hostels worden omgedoopt tot Kinderzwerfboekstations. Stayokay Texel is hiermee het eerste hostel dat zwerfboeken aanbiedt. In alle deelnemende hostels wordt een speciale hoek ingericht waar kinderboeken gelezen, geleend en uitgewisseld worden tussen kinderen.

Algemeen Directeur Stayokay Marijke Schreiner: “Lezen is spannend, leerzaam, leuk en avontuurlijk. Net als reizen. Het verhaal achter een reizend boek is vaak net zo bijzonder als de bijzondere vakantie-ervaringen die mensen tijdens hun reis opdoen. Een deel van de kinderen verlaat de basisschool met een taalachterstand en op deze manier hopen wij kinderen te helpen met hun ontwikkeling door het lezen van leuke boeken.”

Een boek met een eigen verhaal

Het idee achter Kinderzwerfboek is het lezen onder kinderen te stimuleren. Kinderen die met regelmaat lezen hebben meer kans op een goede toekomst. Kinderzwerfboeken zijn herkenbaar aan een zwerfsticker en worden doorgegeven of achtergelaten op bijvoorbeeld scholen, in treinen, bussen of bij een van de hostels van Stayokay. De afgelopen jaren zijn al een miljoen zwerfboeken op deze manier op een spannende tocht gestuurd. Hoe bijzonder is het als er achter een boek zelf ook een verhaal schuilt? Iedereen kan helpen nog meer kinderboeken op reis te sturen. Meer informatie is te vinden op kinderzwerfboek.nl. Daar kan men ook de speciale zwerfstickers bestellen.