Bouw je eigen insectenhostel

Het fragiele ecosysteem laat ons elke dag opnieuw zien hoe belangrijk balans is. Helaas gaat het niet goed met veel planten en dieren. En daar hebben ook wij last van. Tijd om er iets aan te doen dus! Met deze ingrepen tover je je tuin om in een wildlife paradijs.

Een diervriendelijke tuin

Wist je dat een diervriendelijke tuin er superleuk uitziet? Er valt altijd wat te zien, te beleven én te ontdekken. Een tuin met een echte buzz dus!

De bodem vormt de grondvesten van jouw diervriendelijke tuin. Gebruik geen gif om onkruid te wieden, maar bedek de bodem met mulch. Dit voorkomt onkruid én zorgt voor voedingsstoffen voor de bodem. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers en stro als mulch.

Ook belangrijk is de bodemstructuur. Deze bestaat uit allerlei lagen met elk hun eigen beestjes die zorgen voor een gezonde grond. Zorg dat die lagen niet in de war worden geschopt! Zo harken veel tuiniers omdat ze het er verzorgd uit vinden zien, maar het is funest voor je tuin.

Nu je bodem op orde is, kijken we naar goede plekken voor dieren. Check welke planten het goed doen voor welke dieren en zorg voor een vijver(tje) dat amfibieën aantrekt. Kikkers en amfibieën houden van oever- en waterplanten die veel beschutting zorgen.

Ook voor insecten is de beplanting belangrijk. Zo zijn winterheide, de herfstaster en de vlinderstruik (zijn naam zegt het al) grote trekpleisters. Bijen houden van tijm (dat je ook nog eens kunt eten), ereprijs en het bijen­korfje. Check altijd de bloeitijd van de planten en koop planten voor elk jaargetijde. Zo kun je zo lang mogelijk genieten van al dat leven in je tuin!

Hoe maak je een insectenhostel?

Net zoals wij zijn insecten altijd op zoek naar een mooie overnachtingsplek als uitvalsbasis voor leuke en lekkere dingen. Hun happy place? Een insectenhostel! Ook bij een aantal Stayokay-hostels vind je insectenhostels, bijenkasten en meer. Onze collega Tamara vertelt je hoe je zo'n insectenhostel maakt.

Stap 1: Verzamel de juiste spullen: pallets, oude planken voor het dak, bamboe­stokken (wespen), bakstenen (vlinders), takken, scherven terracotta, blokken hout/boomschijven, en ‘frutseltjes’ zoals dennenappels, mos en tuinafval.

Stap 2: De grootte en vorm van het hostel maakt eigenlijk niet uit. Bepaal welke grootte je wilt, en boor de pallets aan elkaar vast. Maak de achter­kant dicht met kippengaas zodat de vulling van het hostel er niet uitvalt.

Stap 3: Boor gaatjes in de blokken hout en boomschijven van uiteenlopende doorsnedes (2 tot 12mm). Maak ze zo diep mogelijk, maar de gaten moeten wel dicht blijven aan de achter­kant. Zaag de bamboe en de takken in de maat van het hostel, kort genoeg zodat ze er niet uitsteken.

Stap 4: Vul de verdiepingen van het hostel. Begin onderaan met het tuinafval en mos, en wissel af met de takken, scherven, stenen, boomschijven en bamboe.

Stap 5: Plaats het hostel op een zonnige plek, uit de wind. Net zoals wij hebben insecten een sterke voorkeur voor warme plekjes! Hang je creatie op 2-3 meter hoogte. En nu? Wachten maar!