Duurzaamheid

Bezoekerscentrum, ecologisch verantwoord

04 juli 2016

De oranjerie naast het kasteel van Stayokay Heemskerk is gerenoveerd tot een modern en duurzaam bezoekers­centrum. Een jonge architect en een houtspecialist hebben de handen ineen geslagen en moderne materialen en oude ambacht prachtig gecombineerd.

Slot Assemburg, waar Stayokay Heemskerk in is gevestigd, stamt uit de 13e eeuw. De stallen en oranjerie kwamen daar later bij. De kasteeltuin rondom het kasteel is in 1708 aangelegd in Frans-classicistische stijl.

Renovatie

Bij de renovatie van het bezoekerscentrum zijn de authentieke elementen van het gebouw zoveel mogelijk behouden, in tegenstelling tot eerdere renovaties door de jaren heen. Zo zijn de houtwerken nog steeds aanwezig, evenals de oude stenen muren. Daarnaast heeft het gebouw ook nog een andere bijzondere eigenschap behouden. Door de kieren tussen de dakpannen viel het licht op een mooie wijze naar binnen. Omdat deze kieren uiteraard gedicht moesten worden, is de architect tot een ingenieuze oplossing gekomen: glazen dakpannen.

Minder CO2

Deze aanpassingen, met FSC-gecertificeerd hout, hebben ook bijgedragen aan het verlagen van de CO2 voetafdruk. De CO2-vastlegging van 26.355 kg compenseert namelijk het jaarlijkse elektragebruik van 27 huishoudens.