Duurzaamheid

Close the loop

16 april 2019

Op 9 april werd het thema ‘Close the loop’ bij Stayokay Apeldoorn afgetrapt. Samen met Renewi zijn we gaan kijken naar het afval in het hostel.

Op de picknicktafel werden de vuilniszakken leeg­gegooid en het resultaat was interessant. Het bleek dat het merendeel niet in het restafval had hoeven te zitten. Zo zaten er 53% etens­resten, 13% papier, bestek en slechts 8% rest­afval in.

Het afvalprofiel

Overal in het hostel vind je papierbakken en etensrest bakken zal je snel in bijna alle hostels tegenkomen. Ieder hostel heeft een afvalprofiel gekregen waarin staat hoeveel er in 2018 is opgehaald aan afval­stromen en hoeveel dit is ten opzichte van het aantal kg afval van het hostel. Alle hostels hebben hun doel bereikt! Maar we zijn nog niet helemaal tevreden, aan het einde van het jaren willen we dit zelfs met nóg 20% verlagen.

Tijd voor actie!

Wat we moeten doen om dit doel te behalen? Tja, soms moeten we met onze neus in het afval… uhm feiten worden gedrukt. We worden steeds wijzer over waar ons afval vandaan komt en hoe we dit kunnen terugdringen. Zo werken we samen met de Verspillings­fabriek. Zij redden niet alleen voedsel maar werken ook samen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze produceren heerlijke soepen van het voedsel wat eigenlijk zou worden weggegooid.

Daarnaast werken we steeds minder met mono­verpakkingen en bestellen we minder producten met een plastic verpakking. Maar natuurlijk willen we ook onze gasten bewust­maken over afval­verspilling. Loop bijvoorbeeld twee keer langs het ontbijtbuffet. Zonde toch? Als je tijdens de eerste ronde teveel hebt gepakt en het weg moet gooien.

Wat doe jij allemaal om afval te verminderen? Laat het ons weten via goedbezig@stayokay.com. Wie weten kunnen we nog veel (afval) van elkaar oppikken!